Anne Sütünün Önemi
Değerli Annelerimiz;
Hastanemizde doğan tüm bebeklere anne sütü verilir. Çünkü sizin ve bebeğinizin sağlığı bizim için önemlidir
Bunu biliyor musunuz?
Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin tüm besin gereksinimlerini karşılamaktır. Bebeklere ilk 6 ay anne sütünden başka hiç bir gıda verilmemelidir (tıbbı gereklilikler dışında). Anne sütünün ve emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülebilmesi için ilk ve önemli doğru uygulama bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin sağlanmasıdır.
NEDEN ANNE SÜTÜ ?
- Her zaman steril ve bebeğe uygundur. Besin ögeleri bileşimi bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Koruyucu etmenleri içerir. Prematüre doğum yapan annelerin sütlerinin bileşimi bu bebeklerin besin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak daha farklıdır.
- Anne sütü hemen kullanıma hazırdır. Anne sütü bedavadır. Biberonla beslemekten daha kolaydır. Ayrıca hangi markanın daha iyi olduğuyla uğraşma derdi de yoktur. Emziren annenin ‘temiz su’ bulma endişesi olmaz. Mamadan daha kolay hazmedilir ve içeriği daha çok kana geçer.
- Sindirime yardımcı aktif enzimler içerir. Anne sütü mekonyumun (bebeğin ilk kakası) daha kolay çıkarılmasına yardımcı olur.
- Anne sütünde bulunan maddeler bebeği enfeksiyonlara kaşı korur. Enfeksiyonu önleyen bağışıklık ögeleri içerir. Anne sütü bebeği göz enfeksiyonları, solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonların görülme oranını düşürür. Anne sütüyle beslenen bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları daha az görülür.
- Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.
- Alerjiye karşı koruyucudur.
- Anne için doğal bir sakinleştiricidir. Emzirme bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur ve bebeğin sosyal ilişkilerinde güçlü bir erişkin aday olmasını sağlar.
- Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde diş çürükleri daha azdır.
- Hormonlar ve büyüme etmenleri içerir.
- Anne sütüyle beslenen bebekler daha iyi bir bilişsel ve sosyal gelişim gösterir.
- Anne sütü alan bebeklerin ortalama I.Q. puanları daha yüksek bulunmuştur.
- Emzirme göz, el koordinasyonunun oluşumuna yardımcı olur.
- Anne sütünde ‘’genetik mühendisliği harikası maddeler’’ yoktur. Doğaldır!
NE ZAMAN EMZİRMEYE BAŞLAMALIYIM?
- Doğumdan hemen sonra bebek mutlaka emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır. Doğumdan sonra anne ve bebeğin sağlık durumu iyiyse bebeklerin en kısa süre içerisinde mutlaka emzirilmesi gerekmektedir. İlk saatler, halk arasında “ilk ağız” olarak da bilinen kolostrum sütünün alımı açısından çok önemlidir.
BEBEK YENİ DOĞDUĞUNDA OLUŞAN ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİNİ BİLİRYORMUSUNUZ?
- İlk süte ağız sütü (kolostrum) denir. Doğumdan sonraki ilk andan 1-2 güne kadar salgılanır. Ağız sütünün fiziksel özelliği ise miktarının az, renginin koyu sarı ve kıvamının yoğun olmasıdır. Ağız sütünün daha sonra salgılanan anne sütünden en büyük farkı daha besleyici ve bununla birlikte daha fazla protein, enfeksiyonlardan koruyucu maddeler, A ve E vitamini, büyüme faktörleri içermesidir. Ayrıca ağız sütü bağırsak hareketlerini artırarak bebeğinizin ilk kakasının (mekonyum) temizlenmesini sağlar ve yenidoğan sarılığının oluşmasını önler.
BEBEGİNİZİ HANGİ SIKLIKTA EMZİRMELİSİNİZ?
- Yeni doğan bir bebeğin midesi çok küçüktür. Anne sütü çok kolay sindirildiği için her emzirme sonrası midesi çabuk boşalır ve sık acıkır.
- Eğer bebek normal süresinden önce doğduysa emerken çok çabuk yorulup uykuya dalabilir. Bu da sık aralıklarla emmesine neden olur.
- Bebek her acıktığında ne kadar sık aralıklarla olursa olsun emzirilmelidir.
- Emzirme, her anneye ve her bebeğe özgü bir süreçtir.
- Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer.
- Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir.
- Bir meme tamamen boşalana kadar emzirilmeli sonra diğerine geçilmelidir. Eğer ikinci meme yarıda bırakılırsa bir sonraki sefere yarım kalan memeden başlanır ve memenin boşalması sağlanır.
- Vaktinde doğmuş bir bebek 2 saatte bir emzirilmelidir. Prematüre bebeklerde bu süre daha kısadır.
- Anne sütünün kolay ve hızlı sindirilmesinden dolayı ilk haftalarda bebeğinizin sık sık uyanıp emmek istemesi çok normaldır.
SÜTÜNÜZÜN YETERLİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ ?
- 24 saat içinde 4- 6 kez bezini ıslatıyorsa
- İdrarı kokusuz, berrak ve soluk sarı rengindeyse
- Doğumdan 4-5 gün sonra altın sarısı renginde kaka yapıyorsa
- Doğum sonrası ilk ay boyunca, günde en az 3 kez yumuşak ve cıvık kaka yapıyorsa
- Aylık doktor kontrollerinde düzenli kilo alıyorsa, boyu uzuyor ve baş çevresi gelişiyorsa
- Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa,
Aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir.
İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ: 6. AYDAN SONRA EK BESİNLER
- Ek gıdalara erken başlamak, hiçte azımsanmayacak kadar çok başvurulan bir beslenme değişikliğidir. Yani çevremizde, ne yazık ki emzirmeye erken başlansa da, birçok dış etki ve yanlış uygulamalar nedeni ile anne sütünü erken aylarda ek gıdalarla birleştiren, hatta erken aylarda emzirmeyi kesen, kesmek zorunda kalan ve bu nedenle yardıma ihtiyacı olan anneler vardır. Esas önemli olan, erken emzirmeye başlamak (doğumdan sonra ilk yarım saat içinde) ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile bebekleri beslemeye devam edebilmektir. Erken ek gıdaya başlamanın çok önemli sakıncaları vardır.
- 6 aydan önce, tamamlayıcı ek besinlere erken başlamanın sakıncaları şunlardır:
- Anne sütünün veriminin azalması
- Anne sütünün hastalıklara karşı koruyucu etkisini azaltması
- Büyüme açısından üstünlüğünün olmaması
- İlk aylarda dilin dışarı itme refleksinin güçlü olması
- Çiğneme becerisinin 6 aydan önce gelişmemesi
- Baş kontrolünün tam gelişmemiş olması
- Bebeklerin isteksizliği
- Böbrek fonksiyonlarının yeterince gelişmemesi
- Sindirim sistemindeki enzimlerin yeterince gelişmemesi
- Alerjik hastalıkların artmasına neden olması
- Katı besinlerin boğulmalara neden olabilmesi
- Başta pnomoni ve ishal olmak üzere hastalıklarda artışa neden olması
- Bebek morbiditesi (hastalanma) ve mortalitesinde (ölümlülük) artış
Tüm bu nedenlerle ve anne sütünün bebek için gereklilikleri ve yaraları nedeni ile SİZLERİN bu konudaki “kaygı”, “bilgisizlik” ve “hatalı uygulamaları” mutlaka “doğru uygulamalar”, “kendine güven” ve “doğru bilgi” ile yer değiştirmelidir.
Ek besinlere mutlaka 6. Ayın bitiminden sonra (180 gün) anne sütü eşliğinde başlanmalı ve emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir.
Ek besinlere erken geçiş kadar bebeğe yardımcı olduğu düşünülen (!) Emzik ve biberon gibi son derece gereksiz ve zararlı olabilen malzemelerin kullanımı da bebek sağlığı açısından sakıncalar taşır. Bu nedenle anne sütünün ve emzirme döneminde emzik ve biberon kullanmamalıdır.