ÇOCUKLARDA ATEŞ
Çocuğumun Ateşi Var Ne Yapmalıyız?
Ateş, çocukluk döneminde en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Birçok ebeveyn için endişe verici olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki ateş, vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Peki, çocuğunuzun ateşi çıktığında ne yapmalısınız?
Ateş Nedir?
Normal vücut sıcaklığı 36.0-37.5°C derecedir. Vücut sıcaklığı gün içinde 0.5-1 0 C’ye kadar değişir ve sabahları en düşük, akşamları ise en yüksektir. Vücut sıcaklığının 38°C'nin üzerine çıkmasına ise ateş denir.
Ateş Neden Olur?
Ateşin en yaygın nedeni viral veya bakteriyel enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar ateşe yol açabilir. Bazen romatizmal hastalıklar, diş çıkarma, aşı sonrası reaksiyonlar da ateşe neden olabilir.
Evde Ne Yapabilirsiniz?
Ateşi ölçün: Güvenilir bir dijital termometre ile ölçüm yapmalısınız. En güvenilir yöntem kol altından dijital termometre ile ölçmektir. Alından temassız ateş ölçeri dr tercih edebilirsiniz. Fakat 2 yaşından küçük çocuklarda güvenilirliği daha düşüktür. Çünkü bebekler baş çevresinden ve alın bölgesinden terlerler. Terleme veya üşüme sonucunda ateş ölçümü yanıltıcı olabilmektedir. Bu temassız ateş ölçerleri boyun veya gövde gibi alın harici yerlerde de ölçüm yapmak da yanıltıcı olacaktır. Bu sebeplerden ötürü 2 yaşından büyük çocuklarda sadece alın bölgesinden ölçerek kullanabilirsiniz.
Terleme ya da üşüme ateşin olup olmadığını göstermez.
Kıyafetlerini ince tutulması önemlidir: Çocuğunuzu kalın giydirmek ateşi daha da yükseltebilir. İnce ve rahat giysiler tercih edin.
Bol sıvı verilmesi önemlidir: Ateş vücut metabolizmasını hızlandırır ve sıvı kaybına yol açar. Su, anne sütü, meyve suyu gibi sıvıları sık sık verilmesi önemli olacaktır.
Gerekli durumlarda ateş düşürücü kullanabilirsiniz: 38.5°C üzerindeki ateşlerde parasetamol veya ibuprofen kullanılabilir. Ancak yaşa ve kiloya göre doz ayarlaması mutlaka bir doktor önerisiyle yapılmalıdır.
Ilık duş veya kompres uygulayabilirsiniz: Ilık (soğuk değil!) suyla duş aldırmak ya da ılık bezle kompres yapmak fayda sağlayabilir.
Oda sıcaklığı önemlidir: Ortalama 21-22 °C olmalı
Ateş hakkında başka neler bilmeliyiz ?
Ateş bir hastalık değil doğal bir savunma cevabıdır.
Aşıları zamanında yapılmış ve daha önceden sağlıklı olduğu bilinen çocuklarda ateş çoğunlukla iyi huyludur, kendini sınırlayabilir.
Hastalığın gidişatını kötüleştirdiğine dair bir kanıt yoktur.
Ateşi düşürmekteki amacımız çocuğa konfor sağlamaktır.
Konforlu bir şekilde uyuyan bir çocuğa ateş düşürücü verilmesi için uyandırılmasına gerek yoktur.
Ateş düşürücü verdikten sonra ateşin düşmesi viral veya bakteriyel enfeksiyon ayırımı yaptırmaz.
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
Aşağıdaki durumlardan biri varsa mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurun:
- 3 aydan küçük bebekte 38°C ve üzeri ateş varsa
- Ateş 3 günden uzun sürüyorsa
- Çocuk çok halsizse, beslenmiyorsa ya da sürekli uyuyorsa
- Ciltte döküntü, nefes almada zorluk gibi bulgular varsa çocuk doktoruna başvurabilirsiniz.