DÜNYA AIDS GÜNÜ

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü)

AIDS (Kazanılmış İmmün Yetmezlik Sendromu)

HIV/AIDS dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. 7 yıl sonra yapılan uluslararası bir konferansta ilk teşhis günü olan 1 Aralık, korunmayı ve farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı (UNAIDS) tarafından “Dünya AIDS Günü" olarak ilan edildi.

Başlangıçta sağlık çalışanlarına yönelik bir farkındalık günü olarak tasarlanan 1 Aralık Dünya AIDS Günü yıllar içinde toplumsal bir farkındalık gününe dönüştü.

1 Aralık Dünya AIDS günü

  • HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılıkla mücadele etmeyi,
  • HIV ve AIDS ile ilgili bilimsel gelişmeleri desteklemeyi,
  • Korunma, test ve tedavi hakkında bilgilendirmeyi,
  • AIDS 'e bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenleri anmayı hedefliyor.

Kırmızı kurdele sembolü ilk olarak 1991 yılında, on iki sanatçının katıldığı New York'ta düzenlenen HIV farkındalığı amaçlı bir sanat organizasyonu Visual AIDS kapsamında, HIV ile yaşayan insanlar için farkındalık ve desteği ifade etmek üzere tasarlandı.

Kırmızı kurdele, “AIDS’i biliyorum, AIDS’e karşı korunuyorum ve AIDS’ten ölenlere saygı duyuyorum” anlamı ile HIV/AIDS’in simgesi oldu.

HIV ile yaşamak

AIDS, korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, kan transfüzyonu gibi yollarla ve gebelik ya da doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalıktır.

Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli korunma yollarıdır.

HIV enfeksiyonu diğer birçok kronik hastalık gibi yönetilebilir bir hastalıktır.Tedavi gören HIV'li kişiler uzun, sağlıklı bir yaşam sürebilir ve başkalarına hastalık bulaştırmaz.HIV tedavisine (antiretroviral  tedavi veya ART),  mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır.

Dünya AIDS Günü 1 Aralık 2024’ün tema’sı

Doğru yolu seç: Sağlığım, Hakkım!

Bu tema, HIV ve AIDS ile mücadelede insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekiyor. Bu yılın bildirisinin temel mesajı, AIDS’in halk sağlığı tehdidi olmaktan çıkarılmasının ancak herkesin sağlık hakkının korunmasıyla mümkün olduğu. Bildiride ayrıca insan haklarını merkeze alarak, eşitlik ve adalet odaklı bir yaklaşımla, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi ve sağlık hizmetlerine eşit erişimin sağlanmasının hayatı önemi vurgulanıyor​.

Bilgi ve Randevu için;

0 312 666 7 666

 

Bu gönderiyi paylaş