12 KASIM DÜNYA ZATÜRRE (PNÖMONİ) GÜNÜ

Zatürre (Pnömoni)

Pnömoni akciğerlerin enfeksiyonudur.Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroorganizmalarla oluşabilir. En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır.Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı olanlarda  daha sık görülür. Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı ,nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtileri vardır. Zatürre için risk oluşturan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, enfeksiyon kontrol önlemleri,sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, risk gruplarında pnömokok ve yıllık grip aşılarının yapılması ile önlenebilir.

 

Dünya Zatürre Günü

Dünya Zatürre Günü ilk kez 12 Kasım 2009'da ,çocuklarda solunum yolu enfeksiyonuna bağlı ölümlerle mücadele etmek için birçok kuruluşun işbirliği kurulan “Çocuk Zatürresine Karşı Küresel Koalisyon”'un "Zatürreyi Durdurun" kampanyaları kapsamında kutlandı.

Her yıl 12 Kasım'da, dünyada hem yetişkinleri hem de çocukları öldüren ve beş yaş altı çocuk ölümlerinin çoğunluğundan sorumlu olan önde gelen enfeksiyon hastalıklarından biri olan zatürre konusunda  farkındalık yaratmak ve toplumu  eğitmek amacıyla Dünya Zatürre Günü olarak kutlanıyor. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ölümlerle mücadele etmek için küresel eylemi teşvik etmeyi amaçlıyor.

 

2024 Dünya Zatürre Günü Teması

 

"Her Nefes Önemlidir: Zatürreyi Başlangıçta Durdurun".

 

Tema, her nefesin önemini vurguluyor ve erken teşhis, tedavi ve önleme yoluyla zatürreyi durdurmanın aciliyetinin altını çiziyor.

 

“Her Nefes Önemlidir Koalisyonu”, 2030 yılına kadar zatürre ölümlerini sona erdirmek için ulusal hükümetleri destekleyen 2017 yılında kurulan dünyanın ilk kamu-özel ortaklığıdır.

Ayrıca DSÖ, UNICEF gibi BM kuruluşları,uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kurumların Küresel Koalisyonu, az gelişmiş ülkelere bilgilendirme kampanyaları, sağlık desteği ve daha iyi sağlık politikalarıyla pnömoniyi önleme, teşhis ve tedavi için yardım ediyor. 

2013 yılında, WHO ve UNICEF, zatürreye bağlı çocuk ölümlerini 2025 yılına kadar her ülkede 1000 canlı doğumda zatürreden ölümü  3 ün altına düşürmek amacıyla Zatürrenin Önlenmesi ve Kontrolü için Entegre Küresel Eylem Planı başlattı.

 

Kaynaklar

www.worldpneumoniaday.org

https://stoppneumonia.org/latest/world-pneumonia-day/

Bu gönderiyi paylaş