KULAK TEMİZLİĞİ
Dış kulak yolu kanalında kıllı cilt yapımız salgı yapan yağ bezleri barındırır. “Serümen” adı verilen koyu sarı renkli bu salgı aslında dış kulak yolu kanalını mikroplara karşı korur. Serümen, toplumda yanlışlıkla kulak kiri olarak adlandırılmaktadır.
Koruyucu özellikli olan Serümenin sık sık temizlenmesi dış kulak yolumuzun doğal savunma mekanizmasının bozulmasına, kaşıntı, kuruma ve dış kulak yolu iltihaplanmasına yol açabilmektedir.
Dış kulak yolu aslında salgılanan Serüme'nin fazlasını dışarıya doğru atar.
Ancak kulak kanalının temizlenmesi amacıyla kullanılan pamuklu çubuklar serümeni derine iterek kanalın tıkanmasına yol açabilir.
Kulak kanalını tıkayan serümene “buşon” adı verilir. Buşon oluştuğunda temizlenmesi gerekir. Temizlenmeyen tıkayıcı buşon hastada öksürük, çınlama, dolgunluk, tıkanıklık (işitme kaybı) yapabilir.
Nadiren dış kulak yolunda enflamasyona yol açabilir.
Tıkayıcı buşonun hekim tarafından uygun şekilde temizlenmesi gerekir. Özellikle daha önceden kulak zarında delik olan hastalarda damla vb. kullanılmaması ve temizliğin yıkama ile değil vakum ile yapılması önemlidir. Buşondan ötürü kulak zarının değerlendirilemediği durumlarda hastanın önceki performasyonu konusunda doktorunu bilgilendirmesi uygun olur.
Dış kulak kanalı dar olan, deri yapısı sebebiyle fazla serümen üreten veya yıllardır tekrarlayan buşon gelişimi olan kişilerin yılda bir kez Kulak Burun Boğaz uzmanına kontrole gitmelerinde fayda vardır.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666