KURU ÖKSÜRÜK

KURU ÖKSÜRÜK

 

Sağlıklı kişide öksürük vücudun bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar. Solunum yollarına kaçan toz, duman, sıvı, gıda veya sekresyon öksürük refleksini uyararak kişinin öksürmesini ve solunum yollarının temizlenmesini sağlar. Üst veya alt solunum yolu hastalıklarında ise öksürük önemli bir hastalık belirtisidir.

Eğer hasta hiç balgam çıkartmadan öksürüyor ise buna “kuru öksürük”, balgam çıkartıyor ise buna “balgamlı öksürük” denir. Öksürük sınıflandırılmasında öksürüğün süresi de önemlidir. Genellikle 8 haftadan kısa süreli öksürüğe “akut öksürük”, daha uzun süreli öksürüğe ise “kronik öksürük” denir.

Akut öksürüğün en önemli nedenleri grip, zatürre, bronşit, larenjit, farenjit gibi alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.  

Polikliniklere başvuran hastalarda en sık görülen belirti kronik öksürüktür ve toplumdaki sıklığı %10 civarındadır. Kadınlarda erkeklere göre biraz daha sık görülür. Hastalarda şiddetli öksürüğe bağlı göğüs kafesi ve karın kası ağrıları, idrar kaçırma, kusma, nefes darlığı, hışıltılı solunum, yorgunluk, uyku bozuklukları ve psikososyal bozukluklar görülebilir. Bütün bunlar hastanın yaşam kalitesini önemli derecede azaltır.

Günlük klinik pratikte hekime en sık başvuran ve araştırılması gereken hasta grubu akciğer grafisi normal olup kronik, kuru öksürüğü olan hastalardır.  Uzun süreli öksürük yakınması olan bir hastada öksürüğe neden olan hastalıkların belirlenmesi gerekir. Bu tedavi açısından çok önemlidir. Aşağıda kronik öksürük nedenleri sıralanmıştır

  • Sigara
  • Bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi
  • Reflu
  • Geniz akıntısı
  • Astım
  • KOAH
  • Akciğer sertleşmesi
  • Akciğer kanseri

 

Bu hastalarda öncelikle altta yatan ve öksürüğe neden olan hastalığın saptanıp tedavi edilmesi gerekir. Hastalık tedavi edilince hastanın öksürüğü de geçer. Ancak bazı hastalarda öksürük nedeni saptanamayabilir, ya da tedaviye dirençli öksürük olabilir.

Öksürük nedeniyle yaşam kalitesi bozulan hastalarda öksürüğü kesen ilaçlar ancak hekim önerisi ile kullanılabilir.

Bilgi ve Randevu için;

0 (312) 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş