KAN ŞEKERİ TAKİBİ NASIL YAPILIR?

KAN ŞEKERİ TAKİBİ NASIL YAPILIR?
Açlık ve tokluk kan şekerinizi ölçmeniz, tedavinizi izlemenin bir bölümüdür ve diyabetin kontrol altına alınması açısından çok önemlidir.

TOKLUK KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ

Tokluk Kan Şekeri: Ana öğünlerin ( sabah, öğle, akşam )  ilk lokmasından 2 saat ( 120 dakika) sonra ölçülen kan şekeri değeridir. Tokluk şekeri ölçümü yapılmak istendiğinde o öğününüz dışında tokluk kan şekeri ölçümü yapılana kadar başka bir şey yenilmemesi gerekir. Ana öğününüzü 15-20 dakikada bitirmiş olmanız da ölçüm yaparken önemli bir husustur.

Yemek yedikten sonra, kan şekeri ölçümünüzü yapıncaya kadar geçen süre içinde istirahat etmeniz, fazla enerji gerektiren aktiviteler  ( örneğin yürüyüş, merdiven çıkma vb.) yapmamanız ve sigara içmemeniz gerekmektedir.

NOT:  Ara öğünleriniz tokluk şekeri ölçümünden sonradır. Ara öğün yemiş olsanız bile sonraki öğüne oturmadan önce ölçeceğiniz değer AÇLIK ölçümü olacaktır.

AÇLIK VE TOKLUK KAN ŞEKERİNİN BİRLİKTE ÖLÇÜMÜ

Açlık Kan Şekeri: Akşam yatışınızdan itibaren 8 saat açlık sonrası sabah alınan kan şekeri ölçüm değeridir. Kan şekeri ölçüm cihazı ile yaptığınız kan şekeri ölçümlerinde; ANA ÖĞÜNLERİN hemen öncesinde yapılan kan şekeri ölçümü o ana öğünün açlık kan şekeri değeri olarak şeker ölçüm defterine kaydedilir (ilaç almadan ya da insülin yapmadan hemen önce yapılan ölçüm). Açlık kan şeker ölçümünü yaptıktan sonra ilaçlarınızı alabilir varsa insülininizi yapabilirsiniz.

Tokluk Kan Şekeri: Ana öğünlerin ilk lokmasında saate bakılıp tam 2 saat (120 dakika) sonra ölçülen kan şekeri değeridir. Kan şekeri takip defterine ölçüm yapılan ana öğünün tokluk kan şekeri değeri olarak kaydedilir.  

TOKLUK KAN ŞEKERİ TAKİBİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Diyabet olduğunuzda; yediğimiz yemeklerdeki şeker hücreye giremez ve enerjiye dönüşemez. Bunun sonucunda, yemek sonralarında, kandaki glikoz ( şeker ) hücrelere girerek enerjiye dönüşemez, birikir ve kan şekeriniz yükselir.

Öğün sonrası kan şekerinin ( tokluk kan şekeri ) sürekli olarak yüksek seviyelerde olması, vücutta büyük damar hastalıkları ( kalp hastalığı, felç, periferik damar hastalıkları vb. ) gibi istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bilgi ve Randevu için;

0 (312) 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş