İNVAZİV BETA ENFEKSİYONLARI

Dikkatli Ol Panik Olma

“İnvaziv A Grubu Beta Hemolitik (IAGBS) Streptokok Enfeksiyonlarında artış mı var ?” Sorusu şu anda gündemimizi oluşturuyor.

Kasım 2022 ayından bu yana Beta mikrobu olarak bilinen A Grubu Beta Hemolitik Streptokok (AGBS) enfeksiyonlarının arttığına dair dünyanın her yerinden haberler geliyor.  AGBS enfeksiyonlarının hepsi invaziv dediğimiz dokuları istila edici şekilde seyretmez. Çoğu farenjit gibi üst solunum enfeksiyonu olarak seyreder.

IAGBS;

  • Yumuşak doku enfeksiyonları
  • Bakteriyemi (kan dolaşımı enfeksiyonu),
  • Pnömoni (zatürre)
  • Osteomyelit (kemik kas iltihabı)
  • Septik artrit (eklem iltihabı)
  • Menenjit (beyin zarı iltihabı) olarak  seyredebilir.

 

AGBS enfeksiyonlarındaki artışında geçirilmiş viral enfeksiyonlar sonrası özellikle Influenza A ile  nedenselliği açıklanamayan ilişki saptanmış. Düzelmeyen viral enfeksiyonlar sonrasında IAGS, ve invaziv olmayan AGBS enfeksiyonları açısından dikkatli olmalı.

İnfluenza, SARSCov-2, EBV veya diğer viral enfeksiyonlar pozitif çıktığında AGBS tamamen ekarte edilmemeli. Enfeksiyonun ortaya çıkmasından 2-4 gün sonrasında  hastanın durumunda düzelme olmaması, ateşin devam etmesi veya  farklı şikayetlerin ortaya çıkması IAGBS akla getirmelidir.

Antijen testlerinin duyarlılığı %80 civarında. Antijen testinden  kaçan örnekler olabilir. Altın standart halen kültür. Ancak kültürün 24-48 saat gibi bir sürede sonuçlanması dezavantajı.

İnfluenza, SARS CoV-2, EBV veya diğer viral enfeksiyonlar pozitif çıktığında AGBS tamamen ekarte edilmemeli.

Sevindirici haberler var yine de;

Mutasyon çalışmalarında farklı bir mutasyon saptanmadı.

Yapılan antibiyotik direnç çalışmalarında Penisiline karşı direnç saptanmadı. Diğer antibiyotiklerde de beklenmeyen bir direnç saptanmadı.

 

Sonuç olarak  kanıtlanmış viral enfeksiyonu olsa dahi çocukların bir süre yakından izlenmesi IAGBS erken tedaviye başlamak açısından değerlidir. Hastanın  ateşinin devam etmesi, durumunda düzelme görülmemesi  veya  yeni  şikayetlerin ortaya çıkması  halinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmek hayat kurtacıdır.

Bilgi ve Randevu için;

0 (312) 666 7 666

 

 

Bu gönderiyi paylaş