MYOMLAR
Myomlar
Myomlar uterusun (rahmin) iyi huylu tümöral yapılarıdır. Kas dokusundan köken alırlar ve kas yapısındadırlar. Uterusun içine ya da dışına doğru büyüyebilirler. Kanser değildir ve kansere dönüştüğü düşünülmez. Ancak bazen saptanan yapının basit myom mu kanseröz bir tümör mü olduğu net ayırt edilemeyebilir.
Myomlar oldukça sık görülen uterin kitlelerdir. Kadınların yaklaşık %80’inde hayatın bir döneminde myom görülebilmektedir ancak her kadında şikayete sebep olmamaktadır. Myomlar; vajinal kanama, ağrı, bası şikayetleri (kabızlık, idrar kaçırma, sık idrara çıkma, dolgunluk hissi gibi) ya da gebelikle ilgili problemler oluşturduğunda tedavi edilmelidir.
Myomları olan kadınlarda hangi şikayetler görülür?
Myomlar saptanamayacak kadar küçük boyutlardan tüm pelvisi dolduracak kadar büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Myomların çoğunluğu küçüktür ve bir şikayete sebep olmaz. Ancak bazı kadınlarda uzamış (8 günden uzun süren) ve artmış menstruel kanamalara ya da şiddetli kasık ağrılarına neden olurlar. Genellikle büyük myomlar bu şikayetlere sebep olurken, yerleşim yerine göre daha küçük myomlarda ağrı menstrüel kanamalara sebep olabilmektedir. Myomlar menopozdan sonra küçülme eğilimde olurlar buna bağlı olarak şikayetlerde azalma görülmesi olasıdır.
Artmış menstrüel kanama – myomlar kanamanın miktarını ve süresini artırabilirler. Kanamanın süresi 7 günden uzun sürüyorsa ya da 1 saatten kısa süre içinde ped değiştirmek gerekiyorsa kanama miktarı fazla demektir. Bu miktarlarda kanama tedavi edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi ve devamında başta kalp hastalıkları olmak üzere daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Pelvik bası hissi ve kasık ağrısı – genelde büyük myomlar bası hissi yada karında doluluk hissine neden olurlar. Bazen karında dışarıdan görülebilecek şekilde asimetrik ya da global büyümeler gösterirler. Myomlar bası yaptıkları organlara göre farklı şikayetlere de sebep olabilirler. Önde bası yapan myomlar; sık idrara çıkma ve idrar kaçırma şikayetlerine neden olurken arkada olan myomlar ise sürekli gayta hissi ya da kabızlığa neden olabilirler
Gebelik ve infertilite ile ilişkisi – myomu olan bir çok kadın sağlıklı bir gebelik geçirebilmektedir. Ancak uterusun şeklini bozan myomlar gebe kalmayı zorlaştırabilmektedir.
Myomlar nasıl tedavi edilmektedir?
Myomlar eğer bir şikayet oluşturmuyorsa ve kanseröz bir kitle şüphesi yoksa tedavi edilmelerine gerek yoktur. Şikayeti olan hastalarda medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi hastaya özel olarak planlanmaktadır. Boyutu, sayısı, yerleşimi, hastanın yaşı, hastanın gebelik planı tedaviyi etkilemektedir.
Medikal tedaviler – bu tedavideki hedef myomlara bağlı kanamayı ve ağrıyı azaltmaktır. Bu hedefe yönelik tedavilerin yanı sıra demir eksikliği anemisine yönelik de tedavi planlanmalıdır. Steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar dediğimiz ağrı kesici olarak bilinen ilaçlar (ibuprofen, naproksen) menstruel kanamayı ve krampları belirgin oranda azaltabilmektedir. Bir sonraki basamak olarak hormonal tedaviler öne çıkmaktadır. Bu tedaviler planlanırken hormonal tedavinin hastaya uygun olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir.
Cerrahi tedaviler – medikal tedavilerden fayda görmeyen, medikal tedavinin uygun olmadığı ya da medikal tedavi istemeyen hastalarda cerrahi seçenekler düşünülmelidir. Ayrıca kanseröz lezyon şüphesi olan myomlarda mutlaka cerrahi yöntem ön planda değerlendirilmelidir. Cerrahi tedavi planlanırken hastanın yaşı, myom sayısı ve boyutları, hastanın gebelik planı göz önünde bulundurulmalıdır.
Laparoskopik ya da robotik (kapalı) myomektomi (myomun çıkarılması) – günümüzde uygun hastalarda ilk seçenek olarak öne çıkmaktadır. Ağrı kontrolünün kolaylığı, hastanede yatış süresinin kısalığı, kozmetik olarak iyi sonuçlar bu yöntemin avantajlarıdır.
Abdominal (açık) myomektomi (myomun çıkarılması) – çoklu büyük myomların olduğu hastalarda, laparoskopik yaklaşımın uygun olmadığı hastalarda, kanseröz lezyon şüphesi durumlarında uygun yaklaşımdır.
Histeroskopik (vajinal) myomektomi (myomun çıkarılması) – sınırlı hasta grubunda karında kesi olmadan vajinal yoldan yapılan işlemdir. Cerrahi öncesi iyi bir değerlendirme ve planlama yapılmalıdır.
Histerektomi – rahmin myomlarla birlikte çıkarılmasıdır. Doğurganlığını tamamlamış, menopozal dönemde olan, çoklu myomlarla aşırı büyümüş uteruslarda düşünülmektedir. Laparaskopik, robotik ya da açık yöntemle yapılabilmektedir.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666