ÇOCUKLARDA OBEZİTE

Obezite (şişmanlık) vücutta sağlığı bozacak şekilde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Günümüzde her beş çocuk veya ergenin birinde obezite vardır. Obezitesi olan çocuk ve ergenlerin önemli bir kısmında obezite erişkinlikte de devam eder.

Obezitenin nedeni bazı kalıtsal hastalıklar ya da hormonal bozukluklar olabilir. Ancak çoğunlukla yanlış beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının sebep olduğu  artmış enerji alımı- azalmış harcanımı obeziteye yol açar.

Obezitede yağ dokusundaki artışa bağlı olarak pek çok hormonal bozukluk gelişir. Bunların başında insülin direnci gelir. İnsülin direnci, vücudun şeker dengesini sağlamak amacıyla insülini arttırmasıyla ortaya çıkar ve tip 2 diyabet gelişimiyle sonuçlanabilir. Obezitede ayrıca hipertansiyon, karaciğer yağlanması, erken ergenlik, adet düzensizlikleri, ortopedik problemler, uyku bozuklukları gelişebilir.

Obezitesi olan çocuklar doktor kontrolünde olmalıdır. Beslenme, aktivite ve aile öyküsü, fizik muayene ve bazı laboratuvar incelemelerle obezitenin hormonal bir bozukluğa bağlı olup olmadığı veya obezite sonucu herhangi bir hormonal bozukluk gelişip gelişmediği değerlendirilmelidir. Obezite tedavisi hasta, diyetisyen ve doktor işbirliğiyle planlanır. Tedavinin temelinde yaşam tarzı değişikliği (normal büyümeyi devam ettirecek sağlıklı beslenme planı, düzenli spor, ekran süresi kısıtlaması, uyku düzeni) yer alır. Bazı olgularda ilaç tedavisi gerekebilir.

Bilgi ve Randevu İçin;

0 312 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş