POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

 

Polikistik Over Sendromu Nedir?

            Polikistik over sendromu ya da PCOS; adet düzensizliği, sivilcelenme, tüylenme, saç dökülmesi gibi şikayetlere sebep olabilen bir semptomlar bütünüdür. PCOS ayrıca gebe kalmayı da zorlaştırabilmektedir. Kadınların %5-8’inde görülebilen oldukça sık bir durumdur. PCOS’lu kadınların tamamı olmasa da bir çoğunda obezite mevcuttur.

 

PCOS’un Semptomları Nelerdir?

            Adet düzensizliği temel şikayettir. PCOS’lu hastaların en sık doktora başvuru sebebi adet düzensizliği olmaktadır. Bir yıl içinde 8’den az adet görülmesi şeklinde karşımıza çıkar. Yüzde, üst dudakta, çene altında, göğüste ve karın bölgesinde kalın ve koyu renkli tüylenme de PCOS belirtileri içinde sık görülenlerdendir. Sivilcelenme, saç dökülmesi ve kilo alma hastaların şikayetleri arasında yer almaktadır. Çocuk istemi olan PCOS’lu kadınlarda ise gebe kalmakta zorluk görülebilmekte ve medikal tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir.

 

PCOS’un Uzun Dönem Etkileri Nelerdir?

            Uzun dönemde PCOS hastalarında Diabetes Mellitus (Şeker hastalığı), yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, yeme bozuklukları, libido azalması gibi durumlar görülebilmektedir.

 

PCOS’lu Hastalarda Hangi Testler Yapılmalıdır?

            Kandaki hormon seviyeleri, kan şekeri ve kolesterol ölçümü yapılmalı, adet gecikmesi olan durumlar için gebelik testi yapılmalıdır. Yumurtalıklarda polikistik over görünümü olup olmadığının tespiti içinse ultrason yapılmalıdır.

 

PCOS’lu Hastalar Nasıl Tedavi Edilir?

            Tedavi planı yapılırken öncelikle hastanın gebelik istemine ve şikayetlerine göre karar verilmelidir. Obezite ya da kilo fazlalığı olan hastalarda ilk seçenek olarak kilo verilmesi önerilmektedir. Gebelik istemi olmayan hastalarda genellikle adet düzensizliği ve tüylenme sivilcelenme gibi şikayetler için tedavi gerekmektedir. Adet düzensizliği için doğum kontrol ilaçları ve hormon içeren diğer ilaçlar kullanılabilirken; tüylenme sivilcelenme şikayetleri için ise yine doğum kontrol ilaçları ve anti androjen hormon ilaçları önerilmektedir. Hormon tedavisinin yanı sıra bu hastalarda kozmetik yöntemler de yardımcı olabilmektedir.

            Gebelik istemi olan hastalarda yine fazla kilo mevcutsa öncelikle kilo verilmesi önerilmektedir. Kilo fazlalığı olmayan ya da kilo verdiği halde adet düzensizliği devam eden hastalarda ise yumurta gelişimi ve gelişen yumurtanın çatlamasını sağlayacak tedaviler yapılabilmektedir.

 

Bilgi ve Randevu için;

0 (312) 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş