DOĞUM SÜRECİ ve VAJİNAL DOĞUM
Doğum Sürecinde Neler Olur?
Doğum süreci siz hamileyken vücudunuzun doğuma hazırlanma yoludur. Bu uterusun sertleşmesi şeklindeki kasılmaları içerir. Kasılmalar ciddi bel ağrısı yapacak kadar şiddetli olabilir. Doğum sürecinde rahim ağzı yani serviks yumuşar ve açılmaya başlar. Bizim deyişimizle dilate olur. Doğuma yaklaştıkça bebek rahimden vajinaya doğru hareket eder.
Doğum genellikle gebeliğin 37-42. haftaları arasında kendiliğinden başlar. Bazı durumlarda doğum hekim tarafından ‘indüklenir’. Bu indüksiyon ilaçlar yardımıyla yapılır. Bazen, bir medikal durum varlığında 39. haftadan önce de indüksiyon yapılması gerekebilmektedir. Genellikle kendiliğinden normal doğumu beklemenin anne ya da bebek için tehlikeli olacağı durumlarda bu yola başvurulur.
Doğum Sırasında Neler Olur?
Doğum sırasında bir doktor ve bir ebe doğumunuza yardımcı olmaktadır. Vajinal doğum ve sezaryen doğum olarak 2 tür doğum şekli vardır. Vajinal doğum sırasında önce rahim ağzında dilatasyon olur. Doğumun ilerleyen aşamalarında rahim kasılması ve annenin ıkınmasıyla birlikte süreç doğuma doğru ilerler. İlk gebeliklerde bu süreç sonraki doğumlara göre daha uzun sürmektedir. Doğum sırasında riskli bir durum ortaya çıkarsa hekim sezaryen kararı alabilmektedir.
Doğumdan Sonra Neler Olur?
Doğumdan sonra göbek kordonu bir süre beklenip kesilir ve yenidoğan bebek, çocuk doktoruna teslim edilir. Plasentanın çıkması beklenir. Plasenta genellikle bebeğin doğumundan sonra 30 dk içinde rahimden ayrılır. Bu süre içinde ayrılma olmazsa hekim tarafından çıkarılması gerekir. Bu süre içinde annenin doğum sonrası kanamasının tehlikeli boyutlarda olmaması için gereken ilaçlar yapılır. Doğum sırasında oluşmuş olabilecek travmaların tespiti amacıyla vajen muayene edilir. Oluşan kesiler sütüre edilir.
Aynı anda bebek çocuk doktoru tarafından muayene edilir. Bebek kurulanır ve ağlaması sağlanır. Bu sırada bebeğin rengi, solunumu, kalp atım sayısı ve hareketliliği değerlendirillir. Sonra göz enfeksiyonlarından korumak için göz damlası damlatılır. Anormal kanamalardan kaçınmak için ise K vitamini uygulanır. Bu muayeneler kısa sürede yapıldıktan sonra ise emzirmesi için bebek annenin kucağına verilir.
Doğum sonrası anne ve bebeğin en az 1 gün hastanede takibi gerekmektedir. Takip sırasında tüm bulgular normal ise anne ve bebek son muayeneden sonra taburcu olabilir. Bebek hastaneden ayrılmadan önce; işitme testi, topuk kanı testi ve hepatit B aşısı uygulanmalıdır.
Doğum Sonrası Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Doğum sonrası kontrol için kadın hastalıkları ve doğum hekiminin önerdiği kontrol zamanında kontrole gidilmelidir. Ancak bazı durumlarda kontrol günü beklenmeden başvurmak gerekmektedir. Bu durumlar; aşırı vajinal kanama, ateş yüksekliği, bayılma, bulantı kusma, baş ağrısı, tansiyon yüksekliği, kötü kokulu akıntı, depresyon hali ve mutsuzluk gibi durumlardır.
Randevu ve Bilgi için ;
0312 666 7 666