DOĞUM SONRASI DÖNEM İÇİN ÖNERİLER

DOĞUM SONRASI DÖNEM İÇİN ÖNERİLER 

Bebek sahibi olmak ve ebeveyn haline gelmek; kadınların ve ailelerinin hayatında çok önemli bir dönüm noktasıdır. Gebeliğin ilk fark edildiği andan doğuma kadar olan uzun yolculukta birçok duygu durum geçişleri görülür. Doğumdan sonra mutlu ve gururlu hissedebilirsiniz veya doğum bittiği için rahatlamış hissedebilirsiniz. Ne yazık ki gebelik ve ebeveyn olmanın getirdiği değişikliklere tam olarak hazır olmak mümkün değildir. Amacımız; vereceğimiz bilgilerle, bu yeni yaşam şeklinize alışmanıza yardım edebilmek,  kendiniz ve bebeğinizle ilgili endişelerinizi giderebilmek. Mutlu bir anne olmanızı dileriz.

Doğum Sonrası Kontrol ve İletişim

Hastaneden taburcu olurken kullanmanız gereken ilaç ve vitamin gibi preparatların kullanım şeklini ve süresini tam ve eksiksiz olarak öğrendiğinizden emin olun. Doğum şeklinize göre dikişleriniz varsa, evde yara pansumanı ve bakımı ile ilgili doktorunuzdan mutlaka bilgi alın. Taburculukta aklınıza takılan sorular varsa hastaneden ayrılmadan doktorunuzla tekrar iletişime geçin ve sorularınızın cevaplarını arayın. Doğum yaptıktan sonra doktorunuzun önerdiği tarihte mutlaka doğum sonrası kontrolünüze gidin. Bebeğin sağlık kontrolleri kadar anneninkinin de çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın; stresi ve endişesi azalmış, sağlıklı bir anne, yeterli bir ebeveyn olabilmek için ilk şarttır.

Yorgunluk

Doğumdan sonra birçok kadın aşırı yorgun olduğunu hisseder. Önemli olan bu yorgunluk hissiyle savaşmamaktır. Vücudunuzun ihtiyaçlarına saygılı olun ve ona kendini toparlaması için zaman tanıyın. Kendinizi çok fazla zorlamayın ve gün içerisinde kısa dinlenme periyotları belirleyin. Aile bireylerinden size yardım etmelerini talep edin ve bunu bir zayıflık belirtisi olarak görmeyin. Unutmayın doğum sonrası 6 hafta (lohusalık), vücudunuzun toparlanması ve eski performansına dönmesi için geçmesi gereken normal süredir.

Meme Değişiklikleri

Doğum sonrası süt gelişiyle birlikte memelerde şişlik ve rahatsızlık hissi olabilir. Ek olarak kendinizi hafif ateşli hissedebilirsiniz. Bu değişikliklerin geçici olup olmadığını takip edin. Bebeği emzirdikten sonra memelerdeki gerginliğin azalması ve annenin kendisini rahatlamış hissetmesi gerekir. Bu rahatlama hissini yaşadığınıza emin olun. Kullandığınız iç çamaşırının temiz ve kullanışlı olmasına özen gösterin. Gerginlik hissettiğinizde birkaç dakika her iki memeye ılık kompres uygulayın. Eğer ateş ve memede hassasiyet tedricen artarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Vajinal Kanama

Bebeğiniz doğduktan sonra, “löşi” olarak adlandırılan vajinal kanamanız olacaktır. İlk günlerde yoğun adet kanamasına benzer şekilde olabilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz esnada salgılanan hormonların etkisiyle rahminiz kasılıp içindeki kanı atabilir ve kanamada bir miktar artış ortaya çıkabilir. Takip eden günlerde vajinal kanamanızın miktarı azalacaktır. Doğum sonrası 6. haftada kanama tamamen kesilir. Vajinal kanamaya, kötü kokulu akıntı ve/veya ateşin eşlik ederse vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Barsak Hareketleri

Doğum sonrası barsak hareketlerinizde yavaşlama olabilir. Bu durum sezaryen ile doğum yapan kadınlarda daha sık görülür. Kabızlıktan korunmak için taze sebze ve meyve ve günlük en az 2 litre su tüketin.

Karın Ağrıları

Doğum sonrası rahminiz gebelik öncesi boyutuna dönebilmek için kasılma ve gevşeme hareketleri yapar. Bu durum, alt karın bölgenizde ağrıya neden olabilir. Alerjinizi yoksa parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Perine ve Yara Bakımı

                                                        

Şekil 1: Perine bölgesi

Vajinal doğum sırasında perine bölgesinde (Şekil 1) kesi veya kendiliğinden yırtılmalar olabilir. Doktorunuz gerekli onarımları yaptıktan sonra ilk 48 saat olabildiğince istirahat edin. Ağrı ve şişkinlik için buz aküleri ile saat başı 20 dk pansuman yapın. İstirahat ederken dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirin ve perinenin hava almasını sağlayın. Tuvalette su ile temizliğinizi yaptıktan sonra dikişlerinizi mutlaka kurulayın. Sentetik materyalden üretilmiş pedleri kullanmamaya özen gösterin.

 

                                                       

Şekil 2: Sezaryen kesisi

Sezaryen ile doğum yaptıysanız taburcu olurken kesi yerinizin (Şekil 2) bakımı ile ilgili doktorunuzdan bilgi alın. Evde duş aldıktan sonra kesi yerinizi mutlaka temiz bir havlu ile kurulayın ve nemli kalmasına izin vermeyin. İç çamaşırınızın üst sınırının kesi yerinizden daha yukarıda kalmasına özen gösterin.

Bilgi ve Randevu İçin;

0 (312) 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş