DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ
OBEZİTE
Son bir yıldır, tüm dünyayı derinden etkileyen COVID-19 hastalığı, şiddetli akciğer enfeksiyonuna, anormal pıhtılaşmaya, kalp, böbrek ve karaciğer hasarına neden olmaktadır. COVID-19 hastalığının şiddet seviyesi değişkendir. Hastalık seyri, az veya hiç semptomun görülmediği hastalık tablosundan, yoğun bakımda tedavi gerektiren, solunum cihazı desteğine ihtiyaç duyulan şiddetli hastalık tablosuna kadar değişebilmektedir. Hastalık şiddetinde en belirleyici faktör yaştır. Bilindiği gibi, Covid 19 her yaşta izlenebilmekte ancak ne yazık ki ileri yaşta ölüm oranlarında artış görülmektedir.
COVID-19 enfeksiyon şiddetinin ve hastalıktan ölüm oranının, hipertansiyon, diabetes mellitus, kronik solunum yolu ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklarda arttığı bilinmektedir. COVID-19'dan hayatını kaybeden kişilerin pek çoğunun önceden mevcut kronik hastalıkları bulunmaktadır.
Obezite, sözü geçen kronik metabolik hastalıklar için önemli bir risk faktörü olmakla birlikte Covid 19’da tek başına da normal kilodaki bireylere göre daha düşük bağışıklık yanıtına neden olabilmektedir. Obezite genel olarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırmaktadır. Ayrıca obez bireylerde ilaç ve aşıların etkinliği azalmakta, bu da hastalığın şiddetinde artış, iyileşme süresinde uzama ve ne yazık ki ölüm oranlarında artışla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle pandemide, obezitenin enfeksiyon hastalıkları üzerindeki olumsuz rolü konusundaki farkındalığımızın artması gerekmektedir.
Sedanter yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları aşırı kilo ve obezitenin en önemli nedenidir. Basitçe, harcanılan kaloriden fazlasının alınması obezite ile sonuçlanır. Pandemi döneminin izolasyon ve dolayısıyla hareket azlığı ile sonuçlanan zorunlulukları da obezitenin önlenmesi için daha fazla çaba sarfetmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Hareket kısıtlanmasının beraberinde evde kalınan süreler arttıkça yemeye olan eğilim artabilmektedir.
Yemek hazırlama sürecinde profesyonel olarak görev alan aşçılarda, obezite sıklıkla izlenen hepimizin aşina olduğu bir durumdur. Lösev Lösante Çocuk ve Yetişkin Hastanesi gerek yatan hasta ve refakatçilerine gerekse çalışanlarına, profesyonel aşçılarca hazırlanan, doğal, kalorisi ve besin değerleri uzman diyetisyenlerce hespalanan öğünleri kendi çatısı altında sunmaktadır. Hastanemizin lezzetli yemeklerinin hazırlanmasında rol alan aşçımız Mevlüt Usta da obezite zemininde gelişen kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, bozulmuş kan şekeri toleransı, insulin direnci ve karaciğer yağlanması nedeni ile İç Hastalıkları Polikliniği’nde değerlendirilmiş ve kilo vermesi gerekliliği konusunda net olarak aydınlatılmıştır. ( 04.12.2019 ) Aynı dönemde, Diyetisyen Pınar Polat ile çalışmaya başlayan Mevlüt Bey’in 1 yıl sonrasında verdiği 41 kilo kendisine obez olmayan günlerindeki sağlığını geri kazandırmıştır.
Kendisini kutluyoruz.