VİTAMİN DEPOSU GREYFURT
Greyfurt kış mevsiminin ve mandalina ve portakal gibi turunçgiller ailesinin en güzel meyvelerinden biridir. İçeriğini öğrendiğinizde neden her gün tüketmeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.
Greyfurt C vitamininin çok iyi bir kaynağıdır ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde yardımcıdır. C vitamininden zengin besinleri tüketen kişilerin soğuk algınlığı semptomlarının, kalp hastalıkları, kanser ve inmeye bağlı ölüm risklerinin azaldığı bulunmuştur.
Buna ek olarak bu turunçgil, diyet lifi, A vitamini, potasyum, folat ve B5 vitamini için iyi bir kaynaktır. Ayrıca; limonoid ve likopen gibi fitokimyasalları da içerir.
Likopen anti tümör aktiviteye sahiptir ve hücreye zarar veren serbest radikallere karşı savaşta yüksek kapasiteye sahiptir. Bu güzel meyvede bulunan, limonoid isimli faydalı bileşenler tümör oluşumunu engelleyebilir.
Çözülebilir lif olan pektin içerir ve birçok hayvan çalışmasına göre atheroskleroz gelişimini yavaşlatır. Sadece C vitamininden zengin olması yönünden değil akciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu olduğundan da tüketimi sağlanmalıdır.
Lif içeriğine ek olarak, greyfurt düşük kalorili ve su içeriği yüksek bir meyve olmasıyla da, zayıflama diyeti yapan kişiler için tokluk süresini uzatıp, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacağından tercih edilebilir bir meyvedir.
İçeriğindeki Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve kalp hastalığı, kanser ve maküler dejenerasyon gibi bazı kronik rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olan bir antioksidandır.
Greyfurtta bulunan flavanonların anti-inflamatuar özelliklerinin, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.
- Önemli Not
Eğer düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışmanızı öneririm.